ΥΒΡΙΔΙΚΌ ΓΡΑΦΕΊΟ
Θα είναι το γραφείο σας κατάλληλο για υβριδική εργασία;
Η πανδημία του κορονοϊού ξεκίνησε το 2019 και αναστάτωσε πολλές πτυχές της ζωής μας. Με σκοπό την υγεία και την εργασιακή άνεση των εργαζομένων τους, πολλές εταιρείες επέλεξαν να εκμεταλλευτούν τις δυνατότητες που προσφέρει ο εξ αποστάσεως και ο υβριδικός τρόπος εργασίας. Σήμερα, η καταιγίδα που σχετίζεται με τον COVID-19 έχει κάπως υποχωρήσει.

Ωστόσο, μπορούμε να εξερευνήσουμε πώς μοιάζει ένα σύγχρονο γραφείο το 2023. Ήρθε η στιγμή να εγκαταλείψουμε τις παλιές συνήθειες και να αγκαλιάσουμε ένα σύγχρονο στυλ εργασίας.

"Σήμερα, εκτιμούμε περισσότερο από ποτέ την ασφάλεια και την υγεία των ανθρώπων που νοιάζονται και αγαπάμε. Το να αισθανόμαστε καλά στον χώρο εργασίας έχει γίνει ένα από τα κύρια κριτήρια κατά την επιλογή μιας δουλειάς."
Κοιτάζοντας τις καθημερινές μας ζωές τα τελευταία χρόνια, πολλά έχουν αλλάξει. Έχουμε παρακολουθήσει επίσης τη μεταβολή των κοινωνικών διαθέσεων - από τον εκτεταμένο πανικό στην οργή και την αγανάκτηση. Όταν ήμασταν αρνητικοί να αφήσουμε τα σπίτια μας, φοβούμενοι την επαφή με άλλους, πολλές εταιρείες ανταποκρίθηκαν στις προσδοκίες των εργαζομένων τους. Σε πολλούς κλάδους, η υβριδική εργασία, δίπλα στην εργασία από απόσταση, έγινε ο κανόνας. Και οι επιχειρήσεις και οι εργαζόμενοι έζησαν τα οφέλη αυτής της ευέλικτης προσέγγισης στον χώρο εργασίας. Η υγεία ήταν προτεραιότητα τότε, αλλά ακόμα και μετά την υποχώρηση της επιδημίας, κάποιοι προτίμησαν να εργάζονται από το σπίτι. Για αυτούς, η δυνατότητα της υβριδικής εργασίας έχει γίνει ένα σημαντικό κριτήριο στην επιλογή του τόπου απασχόλησης.
Ως Ομάδα TENGO, είμαστε ταυτόχρονα εργοδότης, προσλαμβάνοντας ανθρώπους σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, και σχεδιαστής μοντέρνων γραφείων. Είμαστε ένα στούντιο εσωτερικής σχεδίασης που εξειδικεύεται σε εμπορικούς χώρους, και προσαρμοστήκαμε γρήγορα στη νέα πραγματικότητα.
Τρεις τύποι χώρων εργασίας σύμφωνα με τους σχεδιαστές της TENGO.

Οι αλλαγές στον τρόπο οργάνωσης της εργασίας και η ευέλικτη προσέγγιση πολλών εταιρειών ως προς τον τόπο εργασίας είναι γεγονός. Αυτές έχουν επηρεάσει σημαντικά τα έργα σχεδίασης εσωτερικών χώρων που δημιουργούμε για γραφεία και εμπορικούς χώρους. Αυτό επιβεβαιώνεται όχι μόνο από τις παρατηρήσεις μας, αλλά και από πολλές συζητήσεις με συνεργάτες. Σήμερα, οι εταιρείες για τις οποίες διαμορφώνουμε τον χώρο εργασίας έχουν συχνά εντελώς διαφορετικές απαιτήσεις από πριν το 2019. Κατά την άποψή μας, μπορούμε να κατηγοριοποιήσουμε τους τύπους γραφείων και περιβαλλόντων εργασίας σε τρεις ομάδες:

  • "Το Σταθερό Γραφείο" είναι ένας εμπορικός χώρος που απαιτεί σταθερή εργασία.
  • "Το Γραφείο Στο Σπίτι," ή το δημοφιλές όρος για την εργασία από το σπίτι, είναι ένας περισσότερο ή λιγότερο αφιερωμένος χώρος εργασίας εντός της κατοικίας.
  • Η υβριδική εργασία, που συνδυάζει την από απόσταση και την αντιπροσώπευση, απαιτεί έναν μοντέρνο, υβριδικό χώρο γραφείου.
    Νέα πρότυπα για την από κοντά εργασία.

    Όχι όλοι οι κλάδοι και οι εταιρείες μπορούν να επιτρέψουν μια ευέλικτη προσέγγιση στον χώρο εργασίας. Παραδείγματα περιλαμβάνουν το προαναφερθέν Γραφείο ΕΛΤΑ, τα καταστήματα λιανικής και οι τράπεζες. Κάποια γραφεία απαιτούν επίσης την φυσική παρουσία των εργαζομένων. Κατά τον σχεδιασμό εμπορικών εσωτερικών ή τον προγραμματισμό της ανακαίνισής τους, τηρούμε νέα πρότυπα. Η διασφάλιση της ασφάλειας για τους εργαζομένους και τους επισκέπτες είναι συχνά κρίσιμη. Αυτό απαιτεί μερικές φορές τη σωστή διαμόρφωση του χώρου, ενώ άλλες φορές περιλαμβάνει την υλοποίηση μοντέρνων λύσεων επίπλωσης εσωτερικών.
    Για αυτό το λόγο, στον σχεδιασμό γραφείου σήμερα, λαμβάνουμε υπόψη, μεταξύ άλλων:

    • υξημένη απόσταση μεταξύ των θέσεων εργασίας;
    • δημιουργία αφιερωμένων ζωνών για την εργασία, τις συναντήσεις και την υποδοχή πελατών;
    • προστατευτικά διαχωριστικά και η κατάλληλη απόστασή τους από το γραφείο;
    • παρουσία απολυμαντικών;
    • κατάλληλη σήμανση στο πάτωμα;
    Η εφαρμογή τέτοιων επιπλέον μέτρων ασφαλείας δεν επηρεάζει τις επιχειρηματικές διαδικασίες. Επιπλέον, εξασφαλίζουμε ότι επιπρόσθετα μέτρα προστασίας, όπως διαχωριστικά και δείκτες απόστασης, είναι εύκολα να αποσυναρμολογηθούν. Αυτό θα επιτρέψει την επαναφορά του χώρου εργασίας στην αρχική του κατάσταση όταν απαιτείται. Ωστόσο, κατά την άποψή μας, το μέλλον του σχεδιασμού γραφείου θα είναι τα υβριδικά γραφεία. Επίσης, θα γίνει όλο και πιο σημαντικό να δημιουργηθεί ένα άνετο χώρο εργασίας στο σπίτι ή στο διαμέρισμα.
    Πώς να σχεδιάσετε ένα οικιακό γραφείο;

    Το να εργάζεστε από απόσταση καθισμένοι στον καναπέ με ένα φορητό υπολογιστή στην αγκαλιά δεν είναι καλή πρακτική. Είναι μάλλον μια προσωρινή λύση. Τα εσωτερικά των διαμερισμάτων και των σπιτιών μας σπάνια διαθέτουν κατάλληλο χώρο εργασίας. Ωστόσο, οι άνθρωποι που εργάζονται σε οικιακό γραφείο για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα προσπαθούν να αλλάξουν αυτήν την κατάσταση. Κάποιοι εργαζόμενοι έχουν αποφασίσει να αγοράσουν μόνιμα έναν άνετο γραφειακό καρέκλα και ένα γραφείο. Καμιά φορά αυτό παρείχετο από τον εργοδότη ή το κόστος αγοράς του εξοπλισμού ήταν κοινόχρηστο. Η έλλειψη ενός ξεχωριστού χώρου εργασίας είναι ένα από τα μεγαλύτερα αναστάτωματα της από απόσταση εργασίας. Οι σχεδιαστές της TENGO βοηθούν να παρέχεται ένα άνετο και εργονομικό περιβάλλον εργασίας.
    "Το πρόβλημα με τη συγκέντρωση στην εργασία είναι ένα από τα λόγια για τα οποία θέλουμε να επιστρέψουμε στο γραφείο."
    Είναι δύσκολο για μας να λύσουμε το πρόβλημα του υπερβολικού αριθμού μελών του νοικοκυρείου (ειδικά παιδιά) σε έναν μικρό χώρο. Ωστόσο, μπορούμε να κάνουμε τον ειδικά διαμορφωμένο χώρο εντός της καθημερινής ζωής σας ένα πραγματικό οικιακό γραφείο για εσάς. Εάν μπορείτε να εκχωρήσετε έστω και ένα μικρό δωμάτιο, θα δημιουργήσουμε εκεί ένα άνετο γραφείο. Δεν το έχει όμως κανείς αυτήν την δυνατότητα. Ακόμα και χωρίς ξεχωριστό δωμάτιο, μπορείτε ακόμα να απολαμβάνετε ένα εργονομικό χώρο εργασίας.
    "Η επίτευξη ισορροπίας μεταξύ προσωπικής ζωής και εργασίας είναι ένα από τα στοχεία ενός οικιακού γραφείου. Θα σας βοηθήσουμε στον σχεδιασμό του!"
    Υβριδικό Γραφείο

    Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, πολλές εταιρείες επέτρεψαν στους εργαζομένους να εργάζονται από το σπίτι ή υπέχρεωσαν σε ανάγκη τέτοια. Ωστόσο, από την άνοιξη του 2022, παρατηρούμε μια σταδιακή μετατόπιση στην προσέγγιση, τουλάχιστον για ορισμένες επιχειρήσεις. Ωστόσο, αυτό συχνά δεν σημαίνει επιστροφή στη σταθερή εργασία στο γραφείο. Όλο και περισσότερες επιχειρήσεις επιλέγουν την υβριδική εργασία, η οποία συνδυάζει τα οφέλη της εργασίας από το σπίτι και της εργασίας στο γραφείο.
    "Σύμφωνα με διάφορες μελέτες, ακόμη και το 60% των διευθυντών υποστηρίζουν ότι η διαχείριση μιας ομάδας είναι πιο προκλητική όταν η συνεργασία βασίζεται αποκλειστικά σε διαδικτυακές συναντήσεις."
    Η υβριδική εργασία ήταν γνωστή ακόμη και πριν από την πανδημία. Τότε, η δυνατότητα απομακρυσμένης εργασίας τις συγκεκριμένες ημέρες ήταν συχνά μια μορφή επιδόματος για τους εργαζομένους. Ήταν δύσκολο να μιλάμε για οποιαδήποτε προσαρμογή των γραφείων και των εμπορικών χώρων για υβριδική εργασία. Ωστόσο, σήμερα μπορούμε σίγουρα να πούμε ότι ξέρουμε πώς πρέπει να φαίνεται ένα υβριδικό γραφείο.
    "Οι σχεδιαστές της TENGO δημιουργούν εργονομικούς χώρους εργασίας, αφιερωμένες περιοχές για συναντήσεις και δημιουργική συζήτηση, αίθουσες συνεδριάσεων και χώρους για online επικοινωνία. Όταν οι θέσεις εργασίας δεν είναι μόνιμα ανατεθημένες σε συγκεκριμένα άτομα, εφαρμόζουμε κατάλληλες λύσεις, συμπεριλαμβανομένων και τεχνολογικών."
    Αυτό περιλαμβάνει χαρακτηριστικά όπως οι θέσεις εργασίας "hot desk" και κλειδαριές για τα προσωπικά αντικείμενα των εργαζομένων. Επιλέγοντας ένα εύχρηστο σύστημα κράτησης θέσεων εργασίας και αιθουσών συνεδριάσεων, μπορούμε να αποφύγουμε πολλά ζητήματα. Στην εποχή των συχνών τηλεφωνικών κλήσεων και βίντεο τσατ, επίσης, είναι χρήσιμες οι κλειστές καμπίνες. Παρέχουν κατάλληλο ακουστικό απομονωτισμό, εξασφαλίζοντας ότι ακόμη και οι δυνατές συζητήσεις δεν ενοχλούν τους συναδέλφους.
    Ένα παράδειγμα διαμόρφωσης χώρου γραφείου - είναι λειτουργικό και καλά σχεδιασμένο.
    Ο αντίκτυπος της αύξησης μιας εταιρείας συνήθως συνεπάγεται την ανάγκη για αύξηση του αριθμού των θέσεων εργασίας. Σε ακραίες περιπτώσεις, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε υπερπληθωρισμό. Σίγουρα, αυτό δεν είναι ευνοϊκό για την άνεση, την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα της εργασίας. Η αύξηση του προσωπικού μπορεί, συνεπώς, να έχει το αντίθετο αποτέλεσμα απ' ό,τι αναμενόταν.

    Γι' αυτό το λόγο, το υβριδικό γραφείο που σχεδιάζει η TENGO μπορεί να αποτελέσει μια ιδανική λύση. Η εργασία εν μέρει σε ένα περιβάλλον γραφείου στο σπίτι επιτρέπει επίσης ένα πιο ευρύχωρο και άνετο παραδοσιακό γραφείο. Ορισμένες εταιρείες, χάρη σε αυτήν την προσέγγιση, μπορεί ακόμη να μειώσουν τον χώρο του γραφείου τους, πράγμα που μπορεί να φέρει σημαντικά οφέλη.

    Συνεχώς, εμφανίζονται ανεπίσημοι χώροι στα γραφεία εις βάρος ορισμένων θέσεων εργασίας. Δωμάτια όπως αίθουσες παιχνιδιών ή χώροι χαλάρωσης επιτρέπουν στους εργαζομένους να ξεκουράζονται κατά τη διάρκεια της ημέρας. Μερικές φορές, προς το τέλος της ημέρας, οι συνάδελφοι συγκεντρώνονται σε τέτοιους χώρους και περνούν χρόνο μαζί. Δεν χρειάζεται να πούμε πόσες δημιουργικές ιδέες έχουν προκύψει από τέτοιες καταστάσεις!

    "Τα υβριδικά γραφεία φέρνουν οφέλη όχι μόνο στις εταιρείες και τους υπαλλήλους, αλλά και σε άλλους."
    Λιγότεροι άνθρωποι που ταξιδεύουν καθημερινά στη δουλειά σημαίνει λιγότερα κοντά δημόσια χώρα και δημόσιες συγκοινωνίες. Ορισμένοι άνθρωποι, ενώ εργάζονται από απόσταση, επιλέγουν να εργαστούν από τοποθεσίες διαφορετικές από τα σπίτια τους. Αυτό ωφελεί καφετέριες, βιβλιοθήκες και άλλους χώρους. Οι ίδιοι οι εργαζόμενοι δεν χρειάζεται πλέον να ταξιδεύουν καθημερινά προς το γραφείο, εξοικονομώντας σημαντικό χρόνο. Μπορούν να αφιερώσουν αυτόν τον χρόνο στις οικογένειές τους, τους φίλους ή να ασχοληθούν με τα χόμπι τους. Η υβριδική εργασία δεν πρέπει να έχει αρνητική επίπτωση στην παραγωγικότητα της εργασίας. Αντιθέτως, μπορεί να είναι το αντίθετο!
    "Η TENGO έχει ήδη προσαρμοστεί στις νέες συνθήκες. Σχεδιάζουμε υβριδικά γραφεία για τους πελάτες μας. Είστε έτοιμοι να αποδεχθείτε μια πιο υβριδική προσέγγιση επίσης;"